Desinformation i demokratiska samhälle
Almedalen: Sveriges museer
Hur försvarar vi vårt öppna och demokratiska samhälle mot desinformation?
seminarium hade titeln Hur försvarar vi vårt öppna och demokratiska samhälle mot desinformation? och inleddes av Mikael Tofvesson, chef Omvärld och beredskap MSB, som berättade om hur Myndigheten för samhällsskydd och beredskap arbetar mot desinformation. Torbjörn Bredin, kanslichef TCO, talade om frågan ur ett fackligt perspektiv och adresserade hur hotade de fackliga organisationerna blir i ett samhälle som inte är öppet och demokratiskt.
En panel bestående av Erik Fichtelius, journalist och författare, Helena Dal, verksamhetschef Statens medieråd, Niklas Cserhalmi, museichef Arbetets museum och Mats Persson, generalsekreterare Sveriges Museer diskuterade frågan vidare under ledning av moderatorn Ewa Thorslund. Bland annat diskuterade panelen att det i dag är lättare att producera och publicera än att konsumera. Det är alltså lättare att skapa och sprida information än att sålla bland all den information vi utsätts för.
Avslutningsvis presenterades projektet Demokratilabbet, som Arbetets museum har utformat tillsammans med bibliotek och ungdomar. I projektet ges barn och unga verktyg för att hantera information. Bland annat diskuteras propaganda och hur man känner igen sådan.